Olvasói rovat - Egypercesek: A targoncás

2009/10/04. - írta: Modor Tibi

A következő egyperces a targoncás Reckl Amál tollából. Eredetileg egy teljesen fiktív példaként hoztam fel a targoncavezetőket, de először noirp, majd Amál is azonnal jelentkezett ide kapcsolódó élményével :-))

Valakik kérték, próbáljuk megragadni a modoros (tipikus) targoncavezető lényegét. Íme az én próbálkozásom:

 

Mivel gyárban dolgozom, és minden nap vannak kiszállítások, elég jól ismerem az üzemi hierarchia eme kiemelt tekintélyű tagját.

Mert bizony a targoncás fontos ember! Nélküle - legalábbis nálunk - semmi sem történik, sem termelés, sem kamionpakolás, semmi.
Viszont munkája nem folyamatos, hanem igény esetén kell nekikezdenie csak. Éppen ezért nincs belőle sok, az egyéb fizikai dolgozókhoz viszonyítva.

Ez két adottság eredményezi azt a magabiztos attitüdöt, amely a targoncások alaptermészete. Ez bizony olyan terület, ahová az emancipáció még nem tette be kékharisnyás lábát, a targonca ülésében még elképzelni is nehéz egy nőt. Igazi férfiszakma ez!

Nem szabad elfelejteni, hogy a targoncás egy nagy, erős és veszélyes munkagépet üzemeltet. Ez is hozzájárul ahhoz a tekintélyhez, amely övezi. A felelősség okozta stressz azonban inkább megkeményíti ezeket az embereket, mint összetöri. Felszegett fejjel és önbizalomtól duzzadó lazasággal közlekednek, ha éppen nem a gépet vezetik.
Mindenről van véleményük, amely mértékadó az üzemben. Ezt szeretik sommás mondatok formájában hangoztatni is, amiből természetesen nem hiányozhatnak a magyar nyelv legkacifántosabb káromkodásai sem. (Akárki akármit mond, minden magyar nyelvész perverz egy kicsit, legfeljebb titkolja.)

A targoncás kicsit olyan, mint a focicsapatban a kapus. Elvileg ugyan nincs közte és a játékosok között hatalmi különbség, mégis az eltérő és stratégialag fontos feladat okán kicsit mindketten vezetik is a csapatot, de legalábbis irányítják a kapu/ raktár körül zajló dolgokat.
Éppen ezért a targoncásnak nincs főnöke, ezt a szerepet egyébként az élet egyéb területein is szívesen osztja magára, legfeljebb felettese van, ő is csak azért, hogy legyen kit szidni. Aki azt képzeli, hogy egy targoncást csak úgy lehet utasítgatni, az erősen téved. A jó targoncás arról ismerszik meg, hogy ugyan végrehajtja a feladatait, de folyamatosan mormog közben.
Konfliktushelyzet esetén (amely jellemzően kukacoskodó kamionsofőrökkel adódik) még a fizikai erőszak esélyét is fölvillantja, munkatársai és felettesei legnagyobb rémületére. ("Egyszer biztos megteszi...")

A kritikát nehezen tűri, néha egyátalán nem, és egész egyszerűen elmegy onnan, ahol éppen negatív véleményt mondanak róla. Ha mégis marad, azonnal képes a viszontválaszra, melyben hangsúlyos, hogy a hibát természetesen nem ő okozta, ill. hogy szerinte ki volt a hibás.

A targoncás - amikor éppen nem bosszantja semmi - jókedélyű ember. Szerencsés esetben igazi tartópillére az üzemnek, lehet rá számítani. Csak éppen nem árt ismerni a föntieket. Mert nem jó haragban lenni vele. Mindez tapasztalat.

Bár nem valószínű, hogy olvassa, de innen üdvözlöm a targoncásunkat, aki jófej. Ezt az írást neki ajánlom.

Hát, nekem a targoncásokról még Klaus munkavédelmi videója jut eszembe, de ott modorosságról szó sincs.

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2009.10.04. 14:17:12

És valóban, a targoncások tényleg ilyenek, kicsit mindig irigyeljük őket, szeretnénk velük összebarátkozni, mert egy ilyen kapcsolat elengedhetetlen a munkahelyi boldoguláshoz.

Nem csak a targoncások ilyen fontos emberek, hanem a szállítók is, persze nem feltétlenül van átfedés a szállítók és a Szállítók között. Én itt a cégen belüli szállítókról beszélek, akik két épület között szállítanak, nem targoncával, hanem kisteherrel. Nem szabad őket megsérteni, mert akkor csak némán dobálják a ládákat, maximum egy " 'napot"-ot mondanak.

Fontosságban hasonlítanak a portáshoz és a takarítónőhöz.

virágelvtárs 2009.10.04. 15:09:47

Hát szerintem a nő nagyon szekszuális, mikor targoncát vezet, láttam már olyat, de a viselkedése amúgy ugyanolyan, mint a férfitársaié.

Plusz egy targoncástípus: A Ralirajongó!
Eleve rali a hobbija, és ezt a targoncán is élvezi: Ráfékez, Tolat, Kicsihelyen átmegy százzal, Köröz, Szaltózik, stb. Kész kis csodatranszformer a gépje neki.

A belevaló targoncás amúgy mindenféle alternatív használati módokat is talál a targoncájához, villán munkatársak szállítása, dolgok fellökése, csomagok bontása szintén villával, sörnyitás, megintcsak villával.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.04. 15:22:43

Engem ez a Klaus azért eléggé ledöbbentett. Hát hogy nem vágták ki az állásából az első gondatlanságból elkövetett gyilkosság után? Ha jól értelmeztem, ez valami oktatófilmszerűség akart lenni, vagy nem? Szépen végigmészárolta az egész staffot.
Vicces volt na, pláne, hogy olyan zenei aláfestéssel peregtek az események, mint a Lolka és Bolkában vagy valami ilyesmiben.

Asidotus 2009.10.04. 19:43:57

Az építőipari nehézgépkezelő is sokban hasonlít a fentiekhez, sőt a darus teherautót vezető fuvarosok is rokonok :)

Circus 2009.10.05. 10:24:16

ööö... :)
ahol én dolgozom, ott is kb ez a helyzet.
Annyi különbséggel, hogy a LogManager mindenki fejét leüvölti, az övékét is.

Minazonáltal a Targoncás tipikusan Magyar szakma.

:)

balra 2009.10.05. 11:24:35

Én ismertem egy női targoncást, úgy nézett ki, mint egy súlyemelőnő és a szaga is olyan volt, de jófej volt.

noirp 2009.10.05. 11:45:34

A poszt jóóóó :) Munkaidő után jövök :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.05. 16:02:46

Nekem jol jott volna a hetvegi koltozeshez egy targoncas.

Ocsem a volt munkahelyemen volt targoncas, a raktarosokkal rendszeresen heveredtek le aludni picinyket a legfelso polcra (egy energikusabb, kipihentebb kollega felemelte oket, ok meg ott hunytak).
Neha elfogyasztottak egy-ket seritalt is.

Ne becsuljuk ala a targoncasok hatalmat! Ok, a raktarosokkal egyetemben elet-halal urai, rajtuk all vagy bukik a biznisz! :) (Amugy most nem hulyeskedek. Erdemes veluk joban lenni. En beszerzesen voltam, csak tudom tan!)

noirp 2009.10.05. 16:15:46

@afromagyar: jahahajj, a raktáros targoncás, az az igazi :)
én ugyan minden voltam, csak beszerző nem :))) de szinte érzem a vállamon a raktáros targis gyöngéd veregetését, hogy csak nyugi, majd odaér hozzátok az a gyerek eccer, nemköll pánikolni.
Meg hogy: micsodaaaaaa? Hogy mi, akik napi x ezer alufelnit trógerolunk ide-oda, most a ti ballonos ivóvizeteket hurcolásszuk? Lázas-e vagy ecsém?? :))) :PPP [Az ivóvizet átvittük mi, de azóta is csodálom, h a raktárosok még élnek]

Meg még él bennem az emlék, milyen volt, mikor az ember fejébe nyomta a sisakját, vett egy kúúúrvanagy levegőt és elindult targoncást keresni. Kb mint mikor Stanley és Livingstone keresgélte egymást Afrikában.
Tovább csipkézte a helyzetet, mikor a balesetvédelmi osztag csökkentette a targoncák számát...

Az utolsó epizód pedig _A targoncás és a kémia rejtelmei_címet viselhetné.
Drága technikus nénimtől előbb-utóbb meg kellett tanulnom folyékonyan ordítani: hátha _huszadjára_már megjegyzi az emelővillás farkú fecskemadár, hogy a sav helyére nem rakunk lúgot és fordítva.

Ó, boldog idők...!! :))

Mindezekkel együtt a targisok kedélyesen elvoltak velünk :)
süti beállítások módosítása